3/22/2011

KÖLER PRIZE



EKKM pressiteade:
Esimese Köler Prize`i võitis Jevgeni Zolotko
30.05.2011

Laupäeval, 28. mai õhtul anti Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis toimunud galal üle maailma esimene Köler Prize. Kultuuripealinna aasta Köler Prize`i laureaadi valis viie nominendi - Dénes Kalev Farkas, Tõnis Saadoja, Timo Toots, Sigrid Viir ja Jevgeni Zolotko - hulgast välja rahvusvaheline žürii. Valituks osutus Tartus elav ja töötav noor skulptor ning installatsioonikunstnik Jevgeni Zolotko. Žürii töötas koosseisus koosseisus Iara Boubnova, kauaaegne Sofia Kaasaegse Kunsti Keskuse direktriss ning Manifesta 4 ja 2.Moskva biennaali kuraator; Leevi Haapala, Kiasma Kaasaegse Kunsti Muuseumi kuraator; Valentinas Klimašauskas, Vilniuse Kaasaegse Kunsti Keskuse (CAC) kuraator; Mark Raidpere, mitmeid kunstiauhindu võitnud ning üks rahvusvaheliselt tuntumaid eesti kunstnikke hetkel ja Elena Sorokina, Brüsselis baseeruv vabakutseline kuraator.

Žürii esinaine Iara Bounnova põhjendas žürii valikut järgnevalt: "Zolotko osutus tihedas konkurentsis valituks oma võime tõttu seada küsimuse alla kaasaegse kunsti eksistentsi kõige substantsiaalsemaid elemente. Ta loob subjektiivseid ja intrigeerivaid narratiive, mis on publikuga interaktsioonis ning tähelepanuväärne on ka tema huvi eksperimenteerida mitte-traditsiooniliste kaasaegse kunsti materjalidega, mis nõuavad väga spetsiifilisi manuaalseid oskusi."

Publikuhääletuse võitis Tõnis Saadoja. Peaaeuhinna 5000 eurot pani välja logistikaga tegelev firma Smarten Logistics ning publikupreemia 1000 eurot Temnikova-Kasela galerii koostöös advokaadibürooga Lawin. Võitjatele anti üle ka Anneli Tammiku ja Ketli Tiitsare kujundatud meened.


Pressiteade 23.05.2011
Köler Prize`i publikuhääletus kestab reedeni. Näitus jääb lahti 12.juunini.

Veel terve nädal on publikul võimalik valida oma favoriiti Köler Prize`i nominentide seast näitusel Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis. Hääletus lõpeb reedel, 27. mail täpselt kell 19.00 kui muuseum suletakse.

28. mai hilisõhtul kuulutatakse välja nii Köler Prize`i peapreemia kui ka publikuhääletuse võitnud kunstnik(ud). Köler Prize`i laureaadi valib rahvusvaheline žürii koosseisus Iara Boubnova, kauaaegne Sofia Kaasaegse Kunsti Keskuse direktriss ning Manifesta 4 ja 2.Moskva biennaali kuraator; Leevi Haapala, Kiasma Kaasaegse Kunsti Muuseumi kuraator; Valentinas Klimašauskas, Vilniuse Kaasaegse Kunsti Keskuse (CAC) kuraator; Mark Raidpere, mitmeid kunstiauhindu võitnud ning üks rahvusvaheliselt tuntumaid eesti kunstnikke hetkel ja Elena Sorokina, Brüsselis baseeruv vabakutseline kuraator.

Peaaeuhinna 5000 eurot paneb välja Smarten Logistics ning publikupreemia 1000 eurot Temnikova-Kasela galerii koostöös advokaadibürooga Lawin.

NB! Et kõik huvilised jõuaksid ikkagi näitusele, on publiku tungival soovil selle lahtiolekuaaega pikendatud nädala võrra, kuni 12. juunini.

pressiteate koostas
Anders Härm
EKKMi juhatuse liige
tel: 5084570
anders@kunstihoone.ee


Pressiteade 19.04.2011
EKKM ja Smarten Logistics esitlevad:

Köler Prize 2011. nominentide näitus

Olete oodatud näituse avamisele
LAUPÄEVAL, 30. aprillil kell 20.00
Näitus on avatud 1. mai – 5. juuni

kunstnikud:
Dénes Kalev Farkas, Tõnis Saadoja, Timo Toots, Sigrid Viir ja Jevgeni Zolotko


Ekraaniproovid Köler Prize`ile from EKKM on Vimeo.

Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum avab oma 2011. aasta, Kultuuripealinna aasta hooaja kunstiauhinna Köler Prize 2011 nominentide näitusega. Käesoleval aastal antakse seda preemiat välja esmakordselt. Auhinnale on nomineeritud viis eesti kaasaegse kunsti tõusvat tähte, kõik väga eriilmelised ja isikupärase maailmakäsitlusega kunstnikud, kes on ennast viimaste aastate jooksul tõestanud tugevate tööde ja huvitavate projektidega. Kahtlemata on tegemist kunstnikega, kelle rahvusvaheline potentsiaal on veel täielikult realiseerimata, kuid kes on ennast eesti kunstipildis näidanud isikupäraste ja intrigeerivate autoritena. Läbilõiget nende viimaste aastate loomingust saab näha loomulikult ka näitusel Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis, kus kunstnikud astuvad üles kahe teose või teoste seeriaga, milledest esimene on varem avalikult juba eksponeeritud, teine aga uus, Eestis varem eksponeerimata või valmib spetsiaalselt Köler Prize´i jaoks.


Dénes Kalev Farkas on eesti kunstipildis figureerinud juba 2000ndate aastate algusest alates. Tema loomingut iseloomustab eriti just viimastel aastatel suhestumine ühiskondlike, poliitiliste ja majanduslike teemadega ning üksikindiviidi resignatsiooni kujutamine suhetes avalike ja eraõiguslike institutsioonidega. Tema tööde keskmes, mida iseloomustab esteetiline väljapeetus ning minimalistlikult poeetiline väljenduslaad, on inimene, kuid paradoksaalsel kombel inimese kujutist me tema valguskasti fotodelt ei leia.


Tõnis Saadoja on maaliv kontseptualist, kelle loomingut samuti iseloomustab lakooniline väljenduslaad ning ülim esteetiline väljapeetus. Saadoja ennast ja oma (maali)kunstnikuks olemist demonteeriv autorpositsioon võtab aga antud näituse raames uue pöörde, sest kunstnik üllatab vaatajat seekord hoopiski slaidiinstallatsiooniga.


Timo Toots on kunstnik, kes on teinud kindlasti viimaste aastate teravamad ja poliitilisemad interaktiivsed, uue meedia põhised videoinstallatsioonid, näidates vaimukalt ja kunstiliselt võimsas vormis kätte kontrolliühiskonna karmid jälgimisskeemid, üksikisiku põhiõiguste jämeda rikkumise ning kvantitatiivse infomüra kvalitatiivseteks profileerimiseks transformeerimise võimalused.


Sigrid Viir on kunstnik, kellel lisaks osalustele kunstirühmitustes Visible Solutions OÜ (koos Karel Koplimetsa ja Taaniel Raudsepaga) ja eraldi koostöös Taaniel Raudsepaga, on ka väga isikupärane soolokarjäär. Erinevalt tugevalt poliitilistest grupitöödest tegeleb ta oma fotopõhises soololoomingus peamiselt valusate isiklike ja perekondlike teemadega.


Jevgeni Zolotko näol on aga tegemist noore skulptori ja installatsioonikunstnikuga, kelle skulptuurid on justkui
jäänused tuumasõjajärgsest maailmast, võimsad düstoopilised allegooriad, mis Tartu koolkonnale omaselt on tugevate literatuursete ja semiootiliste allusioonidega.

Näitusel esitatud töid asub kriitiliselt hindama rahvusvaheline ekspertžürii. Auhinnaraha, mille paneb välja eesti kapitali põhine logistikafirma Smarten Logistics, on 5000 eurot ja see antakse laureaadile üle 28. mail toimuval galal. Ka näitusekülastajad saavad valida oma lemmiku ning publikupreemia, mille suuruseks on 1000 eurot, paneb välja Temnikova & Kasela galerii koostöös advokaadibürooga Lawin. Auhind antakse üle 28. mail toimuval galal, mille kohta informeeritakse pressi eraldi.

Pressiteate koostas:
Anders Härm
EKKMi juhatuse liige

Rohkem infot
Tel: 5084570
anders@kunstihoone.ee

Näitust toetavad:
Eesti Kultuurkapital, Eesti Vabariigi Kultuuriministeerium, Sadolin, Henkel Balti AS,
http://www.tselluvill.ee/

Fotod: Dénes Kalev Farkas

Mart Niineste. Kaasaegse kunsti muuseum asutas iga-aastase Köleri auhinna. EPL, 24.03.2011
http://www.epl.ee/artikkel/594935

Hanno Soans. Kaasaegse kunsti muuseum suurendab panuseid - Köler Prize. EPL, 07.05.2011
http://www.epl.ee/artikkel/597532

Martin Rünk. Ainult parim võidab. Sirp, 13.05.2011
http://www.sirp.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=12453:ainult-parim-voidab-&catid=6:kunst&Itemid=10&issue=3345

OP! 17.05.2011

http://etv.err.ee/arhiiv.php?id=116969


Pressiteade 22.03.2011:
EESTI KAASAEGSE KUNSTI MUUSEUM ASUTAB UUE KUNSTIAUHINNA

Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumil on hea meel teatada uue kunstiauhinna loomisest. Auhinna nimeks saab Köler Prize ning seda hakatakse esialgsete plaanide kohaselt välja andma igal aastal. Auhinnale nomineeritakse muuseumi poolt viis Eestis alaliselt resideerivat või Eesti kodakondset kunstnikku viimase kolme aasta loominguliste saavutuste põhiselt. Nominentide seast valib rahvusvaheline žürii välja laureaadi, keda premeeritakse 5000 euroga. Laureaadi valimine toimub 01.05-05.06. 2011 EKKMis (Põhja pst. 35) toimuva näituse põhiselt.
Meil on rõõm teatada, et 2011. aasta auhinnaraha paneb välja eesti kapitalil põhinev logistikafirma Smarten Logistics. Nominentide näitusel saab ka publik valida oma lemmiku ja selle preemia, mille suuruseks on 1000 eurot, paneb välja ambitsioonikate plaanidega uus galerii Temnikova & Kasela.

Köler Prize 2011 nominendid on:
Dénes Kalev Farkas, Tõnis Saadoja, Timo Toots , Sigrid Viir ja Jevgeni Zolotko.

Näitusel eksponeerivad kunstnikud kahte tööd või tööde seeriat, millest esimene on varasem, juba eelnevalt avalikult eksponeeritud ning teine uus, spetsiaalselt selle näituse jaoks valmistatud teos. Nominentide näitus avab ühtlasi ka EKKMi järgmise, Euroopa kultuuripealinna aasta näitustehooaja. Preemia üleandmine leiab aset 28. mail toimuval gaalal.
Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum on 2007. aastal kunstnike, kunstitudenigite, galeristide ja kuraatorite poolt ellu kutustutd initsiatiiv täitmaks tühja kohta eesti institutsionaalsel kunstimaastikul ning propageerimaks kaasaaegset kunsti nii kohalikul kui rahvusvahelisel tasandil. Ühtepidi on EKKMi eesmärgiks hõivata puuduva kaasaegse kunsti muuseumi koht kunstiväljal ning teisalt pidevalt küsida, milline üks kaasaegse kunsti muuseum õieti olema peaks: mis on see, mis ühest muuseumist muuseumi teeb ja milline muuseum tänapäeval üldse võimalik ja vajalik on. EKKMi võib mõista kui teatud rohujuuretasandil tekkinud vastu-avalikku (counter-public) institutsiooni, mis sisaldab endas paljugi traditsioonilisele avalikule institutsioonile omaseid jooni, kuid mille eesmärgiks on siiski kujutleda ja luua teistsugust institutsionaalsust. EKKM on teatud ise-institutsioneerumise (self-instituting) meetod, mille ülesanne peaks olema toimida teatud normatiivse avalikkuse mõiste suhtes kriitiline ja ”kummaline”, ebakonventsionaalne ettekujutus avalikust institutsioonist.

pressiteate koostas
Anders Härm
EKKMi juhatuse liige

rohkem infot:
tel: 50 84570
e-mail:
anders@kunstihoone.ee










No comments: